Tuesday, March 10, 2015

Resepi Kuih Koci Step by Step

Semalam tetiba teringat kuih koci. Terbayang rasa kuih koci yg lemak2 manis tu.
Haha. Gatal fikir nak makan apa kan. Haa ambik, kan dah kena buat. Takleh nk gantung kuali periuk lah malam sambil tgu Antidot final episod semalam. 
Gigih cari daun pisang. Kedai kedua jumpa daun pisang. Kedai ketiga jumpa tepung pulut hitam. Balik kerja bergegas beli. Brg2 lain mmg dalam fridge dah.

Susah ke nk buat?
Tak susah sangat. Tapi banyak steps. Kena sabar sikit kalau dah teringin kan, kan:)
Resepi di hujung jari. Eh lupa nk cakap buat ni dgn encik hb semalam. Kalau buat sorang mmg kena tgu wikenlah. Hik3. Start pukul 830 pukul 950 dah settle. Jom tgk steps..

Resepi Kuih Koci Pulut Hitam

Bahan-bahan :
Tepung pulut hitam
Tepung pulut
Kelapa parut
Gula putih
Gula melaka
Daun pandan
Pati santan
Daun pisang

Cara-cara :
1. Masukkan air ke dalam kuali, then gula pasir 1 cawan + beberapa ketul gula melaka. Jangan lupa letak daun pandan yg disimpul

2. Make sure hancur semua gula
3. Bila dah hancur baru masukkan kelapa parut. Biar sampai kering

4. Bila kering tutup api.

5. Skg sediakan doh dia pulak ye ataupun kulit kuih koci ni. Masukkan tepung pulut + tepung pulut hitam ditambah air sikit-sikit tau. Jgn byk sangat sampai uli sambil tambah air. 
Sampai dah agak-agak boleh gentel2 nti dah boleh stop
doh

6. Buat bulat mcm nk buat kuih gula melaka, leperkan dan masukkan inti tadi. Tutup balik jdkan bulat tau. Buat sampai siap. Ayu letak tepung kat tangan supaya xmelekat masa gentel bulat2 tu. 
7. Panaskan air dlm periuk dan masukkan kuih tu dlm air rebusan sampai timbul sama mcm kuih gula melaka. Nak selamat buat je bulat letak je inti terus masukkan kuih dlm periuk tadi.
rebus sampai timbul

8. Angkat kuih bila dah timbul di permukaan periuk. Tak lama pun less than 1 minute. Terus masukkan dalam mangkuk yg diisi dengan pati kelapa/santan.
rendam dlm pati santan jap

9. Jangan lupa potong daun pisang lebih kurang 10cm x 10cm. layur atas api dulu tau.
10. Letak sikit minyak atas daun pisang. Ambil kuih tadi. Letak ats daun pisang. Ambik sesudu pati santan letak atas daun pisang dan lipat ala-ala bungkus nasi lemak. Buat sampai habis
Letak minyak sikit atas daun pisang


11. Kukus dalam masa 15-20 minit. Dah sejuk boleh ngapp :)
Total dpt dlm 22-23 bijik. Abaikan balutan, sbb tak pro lagi nak wrap daun pisang tu


Oklah rsanya amatur lg kan. 1st time cuba buat. 
Ada lebih lagi inti tu, boleh cuba buat kuih ketayap pulak kot kalau2 rajin:)


Update pukul 10 pagi tadi tinggal 2 je. 

Tak susah punkan, kan :)
Jom cuba. Kalau kat kedai ni mungkin 50 sen kot sebijik. Tapi buat sendiri dapatlah sepinggan penuh. Haa makan sampai lebam;)

Selamat mencuba kawan-kawan!
Tq sudi baca

Loves, Ayu.

2 comments: