Thursday, July 3, 2014

Resepi Daging Dendeng

Yeay kredit kepada budak opisku Shikin, susah-susah je forward kan resepi yang mudah ni.
Nampak menarik sangat.
Dalam usaha nak mencuba.
Boleh la weekend ni try:)

Dendeng Daging


Bahan-bahannya:

1 kilo daging

100-150 gram cili kering ( dikisar)

5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering

Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat

2/3 sudu besar cuka

Garam dan gula

Sedikit minyak untuk menumis

# Sedikit halia, bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging


Cara membuatnya:

Rebus daging sehingga empuk

Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper

Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint- 1 jam

Goreng daging, angkat dan toskan

Tumis bawang dan cili kering sehingga garing dan naik minyak

Masukkan kicap dan gaul rata

Masukkan daging yang telah digoreng tadi

Masukkan garam, gula dan cuka

Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan


Wah tengok gambo pun rasa mcm dah tak sabo nak try ni. Nak nangis rasa. Tergugat iman kalau pandang lama-lama.
Memang wajib try.
Kalau jadi ayu tempek kat sini gambonya.

Boleh la jadikan menu semasa raya nanti. Selain rendang boleh hidangkan kepada tetamu daging dendeng. Memang mabeles..Bawak umah mertua pun boleh:)

Kami ambik resepi ni dekat SINI

No comments:

Post a Comment