Friday, October 24, 2014

Resepi Mugalgal Chicken

Nasi arab lately mmg jd fav sgt-sgt. Zara & hubby suka. Sesuai untuk zara sebab tak pedas.
Kena cuba jugak buat. Sapa ada resepi boleh dak bagi:) Tq in advance...

Then ayam masak mugalgal tu mmg the best. Makan dgn roti arab yg besor tu.
Cukup masam dan pedas.
Meletop.

Weekend td saja buat mugalgal chicken.
2x buat.
2x habis licin 1 mangkuk besar. Roti nan takde.
Bakar roti gardenia tu garing-garing. Makan dengan mugalgal chicken ni.


Resepi Mugalgal Chicken

Bahan-bahan
Ayam/daging
bawang besar didadu
2-3 bijik tomato dadu
cili padi dipotong halus
yogurt 6-7 sudu besar
1 sk serbuk cili
2 sb butter yang dicairkan
1/2 sk jintan putih
daun ketumbar kalau ada (ayu tak letak)

Cara-cara
Masukkan semua bahan kecuali butter, yogurt dan daun ketumbar, masak sehingga ayam empuk.
Bila ayam empuk, masukkan yogurt, daun ketumbar dan finally butter yang dicairkan.
Garam jgn lupa letak.
Selalunya kalau makan kt kedai Arab mmg masakan ni takde kuah sangat. Rasa pedas, dan masam plus masin mmg kick. Kira balance dgn yogurt yg kita letak td. Tak muak. Kalau dapat roti naan lg power. InshaaAllah sedap:)

Gambar takde.
Tak sempat snap dah habis.
Kalau masak lg nti ayu tempek sini.

Selamat mencuba untuk yg suka masakan Arab:)

Loves, Ayu


No comments:

Post a Comment